האבולוציה של מתנות לעובדים: מבט מקרוב על טרנדים ותהליכים בהתפתחות הגיפט קארד
בסביבה התאגידית שמתפתחת סביבנו כל הזמן, גיפט קארד הפך לשליט הבלתי מעורער של עולם המתנות, התמריצים וההוקרה לעובדים. הגמישות והנוחות שהם מציעים עושים אותם לבחירה המועדפת של ארגונים רבים. אולם, לאורך השנים צפינו בשינויים בעולם משמעותיים בכרטיסי הגיפט הקארד שניתנים במקום העבודה, בעיקר כשזה נוגע לתוכן הגיפט הקארד, לסוג הכרטיס עצמו ולתזמון ההפצה בקרב העובדים. במאמר זה נסקור את השינויים שחלו בתחום ובטרנדים המתרחשים לנגד עינינו.
אישה רוכשת בחנות בגדים
תמונה מ- Shutterstock
גיפט קארד ספציפי מול גיפט קארד עם מגוון מותגים
בהתחלה, גיפט קארד ספיציפי היה הנורמה בקרב המתנות לעובדים. הכרטיסים האלה, שבתחילת הדרך היו שוברי נייר, מקושרים לבית עסק, מותג או נותן שירות ספציפי ורק שם ניתן לממש את המתנה, מה שהפך את אותם שוברים לאישיים ברמה מסוימת מכיוון שהמעסיק התאים אותם להעדפות העובדים. באופן אידיאלי, עובד שאוהב ספרים היה מקבל מהמעסיק גיפט קארד לחנות ספרים. הבעיה בגישה בזאת היא שהיא דורשת הכרות ברמה מעמיקה עם כח האדם שלו, מה כל אחד אוהב וממה הוא סולד, דבר שהוא לא תמיד אפשרי בארגונים.
בחלוף השנים, כרטיסי מתנה עם מגוון מותגים התחילו לצבור פופולריות. כרטיסי הגיפט קארד הללו הציעו גמישות וחופש לעובד, לבחור היכן הוא רוצה לממש ולהנות מההטבה, תוך שהם מספקים מגוון רחב של רצונות, העדפות וצרכים. התמורה הזאת חלה כשהתעוררה ההבנה שכל עובד ועובדת שונים ולא ניתן לספק את כולם באותו האופן כשמדובר במתנות. גיפט קארד עם מגוון מותגים, כמו אלו שמוצעים היום בשוק והתרגלנו אליהם, הפך לבחירה היותר מתחשבת, שמבטיחה שכל מי שמקבל את המתנה יוכל למצוא בה ערך אישי.
גיפט קארד פיזי מול גיפט קארד דיגיטלי
מעבר לתוכן לכמות ולסוג ההטבות והמותגים שמכיל הכרטיס, הגיפט קארד עבר עוד שינויים, אם בהתחלה היה מדובר בשובר נייר ולאחר מכן בכרטיס מגנטי, כיום אנחנו מכירים אותו בגלגולו החדש – גיפט קארד דיגיטלי. גיפט קארד פיזי בצורת כרטיס מגנטי מקובל גם היום והוא מאפשר את תחושת הנתינה המוחשית שאנחנו כל כך אוהבים שמייצרת תחושה של מתן וקבלת מתנה מסורתית יותר. אולם, גיפט קארד דיגיטלי עולה וצומח בפופולריות שלו, בעיקר מסיבות של נוחות השימוש וההפצה. קלות השליחה הופכת אותם לאידיאלים בקרב עובדים מרחוק, ולאירועים שהעובד לא יכול לבוא לקבל את המתנה, כגון אמא שזה עתה ילדה. יותר מזה, כרטיסי מתנה דיגיטליים הם ידידותיים לסביבה ולא מייצרים פסולת מיותרת ועודף של פלסטיק, והם זמינים תמיד מכיוון שהם נשלחו ישר לסמארטפון. יותר לא צריך לזכור איפה הנחנו את היפט קארד ואז להתבאס שלא לקחנו אותו איתנו כי הוא זמין לנו כל הזמן..
המעבר מגיפט קארד פיזי לגיפט קארד דיגיטלי קיבל דחיפה בשנים האחרונות לאור התמורות הגלובאליות והמעבר לעבודה מרחוק. גיפט קארד דיגיטלי הוא אופציה מושלמת עבור ארגונים שרוצים שמעוניינים בשימור לקוחות, וחברות רבות שולחות גיפט קארד כדי לפצות ולצ'פר לקוחות. הטרנד מסתדר היטב גם עם ההעדפה של הדור הצעיר לפתרונות דיגיטליים ולקניות באינטרנט. אך כרטיסי מתנה פיזיים עדיין נדרשים, בעיקר כשפעולת הנתינה חשובה לארגון והצורך במחווה אישית עולה.
מתי נהוג לתת גיפט קארד במקום העבודה
מתן גיפט קארד נוטה להתרחש בזמנים מאוד מסויימים. לאורך השנים ניתן לראות שהזמן הכי שכיח להפצת כרטיסי גיפט קארד הוא בתקופת החגים, תחילת וסוף שנה ואירועים משמעותיים מבחינת הארגון. תקופת החגים של תחילת השנה העברית בישראל הם כנראה הזמן שבו הגיפט קארד מככב במקומות העבודה ואלו חודשים שמייצגים רוח של נתינה והתחלה ברגל ימין. כמו כן, נהוג לתת גיפט קארד בתקופות משמעותיות לעובד כגון יום הולדת וחגיגת משך זמן מכובד בארגון. תמרוץ עובדים לעמוד ביעדים וסיום פרויקטים הם טרנד עולה ובאמת גיפט קארד הוא מתנה מושלמת בעבור אלו.
העתיד של נתינת גיפט קארד במקום העבודה.
במבט קדימה, נראה שהשוק נוטה וימשיך לנטות לכיוון של גיפט קארד דיגיטלי עם מגוון מותגים. הגמישות והנוחות בהפצה של גיפט קארד דיגיטלי הופך אותו למתאים ביותר לסביבת העבודה הדיגיטלית והמודרנית. יותר מזה, חברות וארגונים הופכים עם הזמן ליותר גלובאליים וכח העבודה מפוזר יותר, כך שהיכולת לשלוח באופן מידי גיפט קארד דיגיטלי שניתן לממש במגוון מקומות ובאונליין תעשה יותר ויותר חשובה.
עוד ניתן לומר, שקיימת היום מגמה של התאמה אישית ומתן דגש על חוויית העובד, דבר שיוביל ככל הנראה לנוכחות מוגברת של פלטפורמות דיגיטליות מתוחכמות שמאפשרות לעובד לבחור את סוג המתנה המועדפת עליו. פלטפורמות אלו יכולות באופן פוטנציאלי להציע מגוון רחב של אפשריות לבחור מתוכם, החל מחוויית קניות ושופינג, קורסים, סדנאות, טיפוח, בריאות ועד בתי מלון ונופש וכך לשקף גישה שלמה יותר בחוויית העובד בארגון. מערכת כזאת כדוגמת מערכת המתנות של Swish, מקלה על הארגון ומאפשרת לו לנהל את התקציב ואת חלוקת המתנות בעצמו, ולעובדים היא נותנת את החופש לבחור את המתנה הנכונה עבורם.
לסיכום
גיפט קארד ועודנו כלי יקר ערך בארגז הכלים של מחלקת הרווחה וההנהלה בארגונים, לתמרוץ, תגמול והערכת העובד. ככל שהזמן חולף, נראה שהמפתח טמון בהתאמת תוכניות התגמול לסביבת העבודה ולטעמו של כח העבודה המשתנים תדירות. התאמות שכאלו, ימצבו את הגיפט קארד כרלוונטי ומוערך מתמיד, בטיפוח סביבת עבודה חיובית ושיפור שביעות הרצון והשימור של עובדי הארגון.
Swish knowledge

איך תבחרו את המתנה המשולמת לעובדים שלכם
בנינו לכם מדריך קצר שיעזור לכם לבחור את המתנה שתתאים בדיוק לכל חג, אירוע ועובד

מתנות כאמצעי להשגת יעדים במקום העבודה – ניתוח מקיף
חקרנו בשבילכם איך הכי נכון להשתמש במתנות ככלי לתמרוץ ועידוד העובדים

החשיבות של נתינת מתנות בארגון: ראיון עם שני בנאי מתנובה
ישבנו הם מנהלת פרט ורווחה הקונצרנית של תנובה כדי לשמוע ממנה איך לדאוג ולשמח את העובדים, ומה חשוב לה במתנות.