סגירה

החשיבות של נתינת מתנות בארגון: ראיון עם מנהלת פרט ורווחה הקונצרנית של קבוצת תנובה


במקום העבודה המודרני, שבו מוטיבציה ומעורבות העובדים הן בעלות חשיבות עליונה, יותר ויותר ארגונים פונים ואסטרטגיות שונות ומגוונות כדי לתמרץ את כוח העבודה שלהם. בין אסטרטגיות אלה, מתן מתנות מסתמן ככלי רב-עוצמה לעידוד עובדים להגיע ליעדיהם. מאמר זה חוקר את המנגנונים, האסטרטגיות, העיתוי והמחקר המדעי שמאחורי השימוש במתן מתנות כאמצעי לתגמול עובדים, וחוקר את יעילותו ואת הדרכים הטובות ביותר ליישומו.




צוות מגוון של עובדים מרוצים ומחייכים
תמונה מ-
Shutterstock

 

השאלה הראשונה ששאלנו היא למה בכלל לתת מתנות לעובדים. לדברי שני "אני חושבת שמתנה, בסוף, מעבר לערך הפיזי שלה, היא הרבה יותר משמעותית ברמת הערכה". לתפיסתה עצם הנתינה היא כבר עיקר המשמעות, שהעובדים רואים שחושבים עליהם ומוקירים אותם, " זה נחמד שנותנים מתנה לא משנה איזה...אבל מה שחשוב זה שנותנים את המתנה והעובד מרגיש ש"רואים" אותו.". תנאי העבודה בתנובה, כך שני מספרת, מאתגרים וכוללים עבודה בלילות, בקור, עובדה פיזית ולכן חשוב לתנובה לתת לעובדים תחושה אמיתית של הערכה. שני מחדדת ואומרת שזה לא סתם לתת מתנה על עיוור, אלא תוך מתן תשומת לב למה שעובר על העובד, בעבודה ומחוצה לה. היא מספרת " שכשעובד מקבל מתנה, במיוחד בתקופה האחרונה שהיא לא פשוטה עם הרבה שינויים, מילואים, קבע, נשים שנשארות לבד בבית, מפעלים תחת אש וכולי, לתת את תשומת לב הזו זה משהו שמשמעותי לעובד, שמרגיש שמקום העבודה מעריך את העבודה הקשה שלו.

 

בתור מנהלת פרט ורווחה לארגון גדול, שני מספרת כיצד מתן מתנות מלווה את חיי העובד בארגון. שני אומרת שתנובה "מלווים את העובד עם מתנות והוקרות בכל אירועי החיים המקצועיים, מרגע הקליטה, גיבושים עם מתנות לברייק, ימי הולדת, חגים, שי וותק וכולי" וכך דואגים להנכיח את תשומת הלב שהם נותנים לעובד ולפועלו. בנוסף, שני פירטה לנו כיצד תנובה מתעניינת בעובדים שלה ומביעה הערכה בצורה שתשקף את תשומת הלב הזאת, תוך הסתכלות על מה שאותו עובד עובר בחייו, "אנחנו דואגים לתת מתנות באירועים אישיים כמו חתונה, לידה, מעבר דירה, חתונת הבת או בן, ילד שעולה לכיתה א', ילד מתגייס, וגם עובדים עם אירוע אבלות , מה שנקרא, פחות שמחים מקבלים תשומת לב ותחושה שרואים אותם ושאנחנו פה בשבילם גם ברגעים הקשים. תשומת הלב שמקבל העובד לא מתחילה ונגמרת בו, אלא מתפרשת גם על המשפחה הקרובה, כשתנובה דואגת לתת למשפחה כולה תחושה של שייכות וגאווה במקום העבודה, החל ממתנות לצעירים שזה עתה התגייסו ועד אירועים לילדי העובדים אשר עולים לכיתה א' ומקבלים שי לכבוד המאורע המרגש. לדברי שני "זה כיף לראות את הילדים שמגיעים עם העובדים, ושמחים שההורים שלהם עובדים בתנובה. זה מחבר ומכריע כי משפחה תומכת משמעותית להישארות העובד ושביעות הרצון שלו ממקום העובדה".

 

השינויים שקורים בשוק העבודה ובחברה הישראלית בכלל מייצרים עבור שני אתגרים אך באותו נשימה מהווים גם הזדמנויות להביע הערכה כנה לעובדים בארגון. שני מספרת שבעקבות אירועי אוקטובר הנוראיים "הרבה עובדים עבדו מהבית, חלק מהאתרים לא עבדו ולא היו שליחים אז חילקנו הרבה מאוד מתנות בדיגיטל". גם במקרה הזה לא רק העובדים זכו לתשומת לב והוכרה "שלחנו מתנות לנשים של מילואימניקים, למשפחות שהילדים נותרו ללא מסגרת שלחנו שוברים לארוחות ופיצות כדי להקל על ההתנהלות" כמו כן, "כל מתנה ניסינו להתאים לצרכים של התקופה, נגיד משפחות שחגגו חנוכה בלי האבא, שהיה במילואים, דאגנו לשלוח להם מתנה ולשמח להם את החג".

כששאלנו את שני מה היא למעשה מחפשת בספק מתנות לעבוד איתו היא אמרה "קודם כל אני מנסה לשנות, משתדלת לגוון, לחדש". "אני מקבלת כל הזמן טלפונים מספקים שרוצים לעבוד איתנו, ולכן ספק צריך לתת לי ערך מוסף, ולכן אני שואלת אותם מה הערך המוסף שאתה נותן לי?", וכשאין לספק ערך מוסף שני מחפשת תחליף. "אני מעדיפה משהו שהוא ייחודי על פני הנחה, לא משנה כמה ההנחה גבוהה הייחודיות היא הגורם המכריע". לדברי שני "מיטל, אשת המכירות של נופשונית, הבינה את הצורך הזה בייחודיות ובנתה תו ייחודי לתנובה מבלי שאצטרך לבקש". בנוסף, שני בוחרת בספקים שיודעים לתת שירות ונמצאים בזמינות לכל מקרה "לשירות אין מחיר", וסיפרה איך מיטל "הייתה קשובה להתאמות של השוברים והפעילויות – אמרה כן ועשתה הכל מאחורי הקלעים כדי שזה יקרה". "אצלנו בתנובה נוהגים תמיד להתחיל בכן, ומיטל הוכיחה שגם בנופשונית פועלים כך ולכן הממשק שלנו טוב".

שני גם הסכימה לספר לנו קצת על המתנות שהעובדים שמחים לקבל בתנובה. "בחג האחרון רכשנו עבור העובדים את שובר "יוניק", תו מיוחד מבית נופשונית, המכיל מגוון רשתות מזון ומתאים לחג הפסח". התו עוצב במיוחד עבור החג ושני מספרת "שכמות העובדים שבחרו בתו הזה הייתה משמעותית מבין האפשרויות האחרות". כמדובר בעובדים עצמם, נראה שהם מעדיפים "שהיא תהיה מותאמת ורלוונטית אליהם ושיהיה קל לממש ולהנות ממנה". פשוט וקלות מקבלות דגש מפני שלדבריה "בתנובה יש מגזרים שונים וחלקם לא טכנולוגיים ולכן אני מחפשת את הפשטות בתו". כמובן שעובדים מעדיפים מגוון ולא, לפי דבריה "להמשיך לקבל את אותה השמיכה או סיר", היא משווה לימים של פעם ואומרת "העובד החדש מחפש לבחור, אם פעם היו קונים סטוקים וביום הולדת אומרים לך קח טוסטר, אז היום זה כבר לא עובד". העובדים החדשים לא אוהבים שמחליטים להם ולכן שני אומרת "רב המתנות שאני רוכשת, אני דואגת שתהיה אפשרות בחירה, גם בכיתה א' אנחנו דואגים שיהיה להם מבחר ערכות שיתאימו להם", ובהמשך "התו של נופשונית רחב עם מלא אופציות רלוונטיות עם פריסה ארצית יפה מאוד".

מהשיחה עם שני, מנהלת פרט ורווחה הקונצרנית בקבוצת תנובה, ראינו איך להשתמש במתנות בצורה שרואה את העובדים וגורמת להם להרגיש ככה, ולא סתם לתת כדי לסמן וי. תשומת הלב למצבם המקצועי, מה שקורה להם ולבני משפחתם ולמצב בארץ בכלל, על אף האתגרים הרבים מאפשר לתנובה להראות לעובדים כמה הם חשובים לארגון.